Rowling válaszol

A könyvek olvasása közben rengeteg kérdés vetődik fel bennünk. Ezekből a kérdésekből azután gyakran megindulnak a találagtások, kombinálások. :-) J.K. Rowling azonban úgy döntött, néhány esetben enged a rajongók nyomásának, illetve megpróbál eloszlatni néhány téves elképzelést, szárnyra kapott pletykát. Saját weboldalán, a jkrowling.com-on a FAQ részlegben ad választ a műveivel kapcsolatos néhány sarkallatos kérdésre, mi pedig Katie Giorgessa összefoglalója alapján az alábbiakban magyar nyelven is tolmácsoljuk szavait. :-)

 

A legújabb infók a 2004. augusztus 15-i Edinburh-i Könyvfesztiválról:

-
A Szárnyas Vadkan csaposa nem más, mint Aberforth Dumbledore.
-
Dumbledore patrónusa egy főnix.
-

Harrynek NINCS keresztanyja. Sirius túlzottan lázadó szellemiségű volt ahhoz, hogy megnősüljön.

-
Hermionénak nincsenek testvérei. Eredetileg lett volna egy mugli húga, de Rowling végül nem szőtte bele a történetbe.
-
A hatodik kötet rendkívül eseménydús lesz, és sok kérdésre választ ad majd, újabb kérdések és rejtélyek azonban kevésbé bukkannak már fel, mert Rowling úgy érzi, most már a válaszok ideje következik.
-

Gróp sokkal kezelhetőbb lesz a hatodik kötetben.

-
A folytatásban Rita Vitrollal is gyakrabban fogunk találkozni.
-
Színre lép egy új karakter is McClaggan néven.
-

Petunia néniről szintén többet tudunk majd meg a folytatásban, annyit azonban elárult az írónő, hogy nem kvibli, hanem mugli, de valóban van némi rejtély körülötte.

-
Dudley viszont pontosan az, aminek látszik, ráadásul a hatodik kötetben csak nagyon kevés ideig fogjuk látni a Dursleyéket.
-
A folytatásból kiderül, mi lett a sorsa Sipornak és a Grimmauld tér 12-nek.
-

Azt is megtudhatjuk, honnan szerezte Dumbledore a Londoni metróhálózat térképét ábrázoló forradását.

-
Az írónő elárulta, hogy Voldemort soha nem szeretett senkit és nem volt társa, de erről is a hatodik kötetben esik majd szó bővebben. Rowling azonban hangsúlyozza, hogy nem Voldemort a Félvér Herceg, és a második kötetből sem lehet következtetni a személyére, mert az erre utaló részeket törölte, nehogy túl korán és túl sokat eláruljanak a megoldásból.
-
A hetedik könyv végére minden fontos részletet megtudunk Harry szüleiről.
-
Harry a hetedik kötetig életben marad, de az írónő arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy azt is megéri-e, hogy felnőtt varázsló váljon belőle.
-
Piton professzor egy volt halálfaló, és ebből következik, hogy nem mugli származású, ugyanis mugli származásúak csak nagyon kivételes esetben lehetnek halálfalók. A professzor egyébként nem meglepő módon szintén látja a thesztrálokat.
-

Ginnynek a kötetekben időről időre előforduló utalásokkal ellentétben semmi konkrét köze nincs a macskákhoz.

-
A portrékon lévő halott személyek kevésbé "elevenek", mint a szellemek. Komolyabban eltársalogni nem lehet velük, mert ha beszélnek, akkor az életükben elhangzott szavaikat, gondolataikat ismétlik a képeken is. Így tehát Harry sem tudna hasznos tanácsokat kapni a szülei portréjától.
-
A történet egyik kulcsa abban rejlik, hogy miért nem halt meg Voldemort a halálos átoktól. Rowling szerint el kell gondolkodnunk azon, milyen lépéseket tehetett a Nagyúr a halhatatlanság érdekében, és ezt összevetve a jóslattal közel kerülhetünk a megoldáshoz.
-
A másik fontos kérdés pedig az, hogy miért nem próbálta Dumbledore megölni Voldemortot az ötödik kötet végén. Az írónő azt mondja, hogy Dumbledore ezt maga is megindokolta a jelenetben, de az nem a valódi ok volt, ugyanis tud valamit, aminek ennél sokkal nagyobb a jelentősége.

 

Megjelent továbbá J.K. Rowling oldalán egy rövid részlet a hatodik kötetből, amely egy új karakter leírását tartalmazza. Ez a szereplő lehet akár McClaggan, akár a Félvér Herceg, bár az is előfordulhat, hogy a kettő egy és ugyanaz. :-) A részlet pedig így szól:

"He looked rather like and old lion. There were streaks of grey in his mane of tawny hair and his bushy eyebrows; he had keen yellowish eyes behind a pair of wide-rimmed spectacles and a certain rangy, loping grace even though he walked with a slight limp."

"Leginkább egy öreg oroszlánhoz hasonlított. Homokszínű, sörényre emlékeztető hajába és bozontos szemöldökébe őszes csíkok vegyültek, vastag keretes szemüvege mögül szúrós tekintetű sárgás szemek villantak elő, járása pedig még erőteljes sántikálása ellenére is könnyed, szinte szökellő volt."

 

További kérdések:

 

Mi Mark Evans jelentősége - ha van?

Mark Evans nem kap nagyobb szerepet a történetben, mint amekkorát eddig kapott. Csupán háttérszereplő marad, aki szükséges a történethez, viszont nincs jelentősége, akárcsak Madam March vagy épp Dudley bandájának bármelyik tagja, akinek ugyan van neve, de csupán egy jelentéktelen 'járókelő'.
Rowling csak magát hibáztatja amiatt, hogy tulajdonképpen rajongók millióit vezette félre ezzel, hiszen - mint beszámolt róla -, Sirius Black, Mrs Figg és Mundungus Fletcher is említve volt valamelyik korábbi kötetben, mielőtt tényleges szerepet játszott volna a könyvben, s így visszagondolva ő is olyan karakternek látja Markot, aki csak elsétál az orrunk előtt, hogy a hetedik könyv végén visszajöjjön, és a képünkbe nevessen, "Ha-Ha! Igen, Mark Evans visszatér, és itt van, és ő a kulcs mindenhez!"
De akkor mégis miért? Miért adta neki az Evans nevet? Magyarázatképp annyit mond, hogy az Evans egy átlagos, hétköznapi név, mint a Smith vagy a Jones, ami igen gyakran előfordul. Az Evans néven kívül választhatta volna az ugyancsak gyakori, ám szintúgy félreértésekre okot adó Black, Thomas, Brown nevek bármelyikét is.

 

Előfordulhat, hogy a hetedik könyv után újabb Potter-könyvek kerülnek a polcokra?

Ha újabb regényre gondol, akkor úgy vélem, ez szinte lehetetlen - válaszolta az írónő, majd hozzátette, hogy bár a hetedik könyv végén lezárja a történetet, felmerült már benne hogy egy nyolcadik könyvet is írjon jótékonysági célból; valamiféle enciklopédiát a varázslóvilágról, amiben végre felhasználhatná mindazt a felhalmozott anyagot, amit nem tudott beletenni a könyveibe.

 

Miért kellett Harrynek megfeledkeznie a tükörről, amit Sirius adott neki?

Mivel ez a hatodik és hetedik könyv történetébe tartozik bele, Rowling csak egy rövid válasszal tudott szolgálni: A 24. fejezetben tisztán le van írva, hogy Harry elhatározza, hogy nem fogja használni a tükröt. Egyszer az életben végre ellenáll a kísértésnek és a kíváncsiságának, amikor pedig hasznát vehetné, megfeledkezik róla.
A tükör a továbbiakban sem fog olyan sokat segíteni, mint gondoljuk, más oldalról megközelítve viszont sokkal többet fog segíteni, mint azt bárki is hinné.

 

Harry miért csak a Főnix Rendjében látja a thesztrálokat, mikor már korábban is látta meghalni a szüleit, Mógust vagy Cedricet?

Harry nem látta meghalni sem a szüleit, sem Mógust. (A kiságyában volt, illetve ájultan hevert a földön.) Az, hogy Cedric halála után hazafelé miért nem látta a fiú őket, azzal magyarázható, hogy Rowling nem akarta egy ilyen megoldatlan problémával befejezni a könyvet, ezért úgy döntött, hogy ahhoz, hogy valaki láthassa a szárnyas rémlovakat, nem csak a halált kell látnia, de fel is kell dolgoznia az illető halálát, és el kell fogadnia azt.

 

Hogy kerül vissza Harryhez a Tekergők térképe a Tűz Serlege után?

Egyszerűen visszaveszi a csaló Mordon szobájából, még ha ez nincs is leírva a könyvekben -nyilatkozta Rowling, majd hozzátette, hogy nem számított rá, hogy ez a kérdés bárkiben is felvetődik, de ezek után lehet, hogy a következő kiadásban beiktat erről egy sort.

 

Az Azkabani fogoly-ban miért nem küldött a Minisztérium egyszerűen egy baglyot Sirius után, hogy aztán az állatot követve elkapják a férfit?

Ahogy a varázslók képesek rá, hogy épületeket rejtsenek el, saját magukat is nyomtalanná tudják tenni. Voldemortra is rég rátalálhattak volna, ha egy bagoly ténylegesen el tudott volna vezetni hozzá.

 

Miért volt plusz egy évig Marcus Flint a Roxfortban?

Rowling két lehetőséget vetett fel, az egyik az, hogy ő hibázott, a másik pedig, hogy Marcus valamelyik vizsgája kissé balul sikerült, ezért évet ismételt… Végül az utóbbi lehetőséget preferálta.

 

Hermione szerelmes Harrybe vagy Ronba?

Nem hiszem, hogy valaki közületek még ne találta volna ezt ki, mindenesetre a kérdést nem válaszolom meg, ugyanis ez véget vetne a vitáknak, amiket én nagyon élvezek - mondta.

 

Minden könyv vastagabb lesz, mint az előtte levő?

Nem, minden bizonnyal nem, különben a hetedik könyv súlya kitenné egy bébi vízilóét! Nem… a következő könyv valamivel vékonyabb lesz, mint az előző. Erre persze az írónő nem esküdne meg, de 99%-os valószínűséggel állítja - tehát még van remény! :-)

 

Dumbledore professzor valójában Harry nagyapja, vagy legalábbis közeli rokona?

Ha Dumbledore lenne Harry nagyapja, vajon miért került volna Dursleyékhez? - kérdezett vissza az írónő.

 

Voldemort Harry apja, nagyapja, vagy legalábbis közeli rokona?

Nem, nem, nem, nem, nem! Harry apja EGÉSZ BIZTOSAN James. Harryt nem ok nélkül hasonlítja mindenki az apjához. Dumbledore pedig lassan unásig ismételgeti, hogy Mardekár utolsó leszármazottja Voldemort. Ebből következően Harry NEM lehet Mardekár utóda.

 

Lehet, hogy Lily Potter még mindig él?

A tömör válasz: Nem.

 

Lily valamikor halálfaló volt?

Rowling felháborodottan visszautasítja ezt a feltételezést.

 

Csámpás egy animágus?

Nem, sajnos nem, de igazából nem tiszta macska… A Legendás Lények és Megfigyelésük c. könyvből könnyedén megfejthető, mi is ő valójában.

 

Neville Peter Pettigrew fia?

Ld. a kettővel fentebbi választ!

 

Lupin professzornak van egy ikertestvére?

Nem, nincs, bár Lupin utóneve, a Remus valóban Róma alapítóinak (Romulus és Remus) mondájából ered, akiket egy farkas nevelt fel.

 

 

Megjegyzés: A fenti információk forrása J.K. Rowling weboldalának, a jkrowling.com-nak FAQ-részlege. Az ott található anyagnak ez csupán egy része, amely a későbbiekben még bővülni fog, de fontosnak tartjuk leszögezni, hogy az alábbiakban nem az oldal tartalmának részleges fordítását tettük közzé, hanem saját szavainkkal mondtuk el az ott olvasottakat. Az információk tartalmáért felelősséget nem vállalunk. :-)